Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ο Θεός και ο γείτονας

Η απομόνωση της πόλης, της πολυκατοικίας, της μάντρας αν θέλετε, μας έκανε ξένους μεταξύ μας. Στην Αθήνα δεν γνωρίζεις ποιος μένει και ποιος μπαινοβγαίνει στο διπλανό διαμέρισμα. Καμιά φορά λέμε και μια καλημέρα....

Ευχόμαστε να μη χρειαστεί να "συνταξιδέψουμε" με τον ανελκυστήρα διότι, πού όρεξη για κουβέντα....
Ο καθένας τη δουλίτσα του.

Τι κι αν ο άλλος δίπλα υποφέρει, τι κι αν πεινάει, τι κι αν ουρλιάζει....

Τι κι αν τον κλέβουν, βιάζουν, σκοτώνουν, ο καθένας τη δουλίτσα του... Που να μπλέξω μάρτυρας τώρα, δικαστήρια, αναγνωρίσεις, μαρτυρίες... Κι αν είναι κάνα κύκλωμα; Έχω και οικογένεια, μικρά παιδιά.

Άσε που αυτή η γειτόνισσα είναι πολύ "κουνιστή", εδώ που τα λέμε τα'θελε ο ..... της! Ας πρόσεχε! Δεν φταίει πάντα ο βιαστής. Και αφού βλέπεις, χειμώνας είναι, επτά η ώρα, Τετάρτη απόγευμα που είναι και κλειστά τα μαγαζιά, πού πας; Πού γυρνάς;

Κι ο άλλος που τον μαχαίρωσαν μόλις βγήκε από το σπίτι, έχω ακούσει ότι έκανε δουλειές της νύχτας! Γκαρσόνι σε ξενυχτάδικο! Γύρευε με τι μούτρα είχε μπλέξει! "Ξεκαθάρισμα λογαριασμών" θα ήταν! Του πήραν το πορτοφόλι για ξεκάρφωμα, και καλά ότι ήταν τίποτα πρεζόνια....

Πρεζόνια! Ήρθε ένα και μου ζήταγε λεφτά, έφυγα γρήγορα, δεν ξαναπάω από εκείνο το δρόμο... Σιγά, πάω και από την άλλη μεριά σπίτι μου, θα κάνω ένα τετράγωνο παραπάνω, και τι έγινε...


Βέβαια, η κοπέλα στον τρίτο, η φοιτήτρια, δε προκαλούσε, σεμνή φαινότανε, ήταν ανώμαλοι εκείνοι που της την έπεσαν! Μέρα -μεσημέρι, Κυριακή... Για καλή της τύχη άπλωνε ρούχα στο μπαλκόνι η κουτσομπόλα η γριά απέναντι, τους είδε κι έβαλε τις φωνές! Κι έτσι της πήραν την τσάντα της κοπέλας και φύγανε, φτηνά τη γλύτωσε.... Βέβαια τη γριά τη σταμπάρανε οι τύποι, αλλά τι ανάγκη έχει η γριά; Τά'φαγε τα χρονάκια της! Κοντά 80! Και στο κάτω-κάτω της γραφής, ας κοίταζε τη δουλίτσα της, όπως όλοι μας.... Σωστά;

ΛΑΘΟΣ!
Ο καθένας από εμάς είναι γείτονας με κάποιους άλλους. Η κοινωνία έχει στην εποχή μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη για αλληλοπροσέγγιση. Ο κοινωνικός ιστός πρέπει να γίνει πιο πυκνός και πιο ουσιαστικός. Μια απλή καλημέρα, μια απλή γνωριμία, μια απλή προσέγγιση των διπλανών μας, των συνανθρώπων μας, μπορεί να προσφέρει χείρα βοηθείας στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής μας! Το να γνωρίζουμε λίγο περισσότερο τους γείτονές μας και αυτοί εμάς δεν αποτελεί παραβίαση του ιδιωτικού μας χώρου. Αντίθετα, αποτελεί επένδυση ασφαλείας και ομαλότητας για όλους μας.
Γι' αυτό:
Γνωρίστε τους γείτονές σας
Μιλήστε όταν μπορείτε για τα κοινά σας προβλήματα
Βοηθήστε όσο και όταν μπορείτε
Νoιαστείτε

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Οικιακή άμυνα (τελευταίο)


Τα οικιακά όπλα

«Κάποιος είναι έξω από την πόρτα του σπιτιού μου και προσπαθεί να την ανοίξει! Φοβάμαι πολύ... Είμαι μόνη μου και άοπλη!»
Σωστά; ΛΑΘΟΣ! Μόνη ναι, άοπλη όχι. Δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι το οποίο να μην έχει μέσα ΔΕΚΑΔΕΣ θανατηφόρα όπλα! Είναι γύρω μας παντού, άλλα έτοιμα, άλλα φανερά και άλλα κρυμμένα, και όλα περιμένουν να τα χρησιμοποιήσουμε! Και δεν αναφέρομαι στο δίκαννο του παππού (που φυσικά και είναι εξαιρετικό όπλο). Υπάρχουν πάρα πολλά αντικείμενα μέσα στο σπίτι που μπορούν με λίγη φαντασία και εξάσκηση να γίνουν πολύ, μα πολύ επικίνδυνα.
  1. Το οπλοστάσιο της κουζίνας (το πλέον άμεσο οπλοστάσιο)
    Τα κουζινομάχαιρα είναι θανατηφόρα όπλα και, κυρίως, δεν απαιτούν καμία προετοιμασία. Όσο μεγαλύτερο και μυτερότερο , τόσο το καλύτερο! Η ύπαρξή τους είναι απολύτως δικαιολογημένη (κανένας γραφειοκράτης και ηλίθιος νομοθέτης δεν κατάφερε να τα ενοχοποιήσει αρκετά ώστε να τα απαγορεύσει) και η χρήση τους πανεύκολη.
    Το ίδιο επικίνδυνες είναι τυχόν σούβλες και πιρούνες, όμως θα πρέπει να έχουν καλές χειρολαβές! Ο μπαλτάς είναι καλό όπλο αλλά μειονεκτεί λόγω μικρού μήκους και έλλειψης μύτης. Προσωπικά έχω ένα μαχαίρι κουζίνας συνολικού μήκους 32 εκατοστών το οποίο φυλάω στο κομοδίνο δίπλα στο κρεββάτι μου. Το συγκεκριμένο μαχαίρι το έχω ακονίσει και από την πλάτη (δίκοπο) έτσι ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο να αφοπλιστώ. Κατά προτίμηση πάρτε δύο μαχαίρια, ένα σε κάθε χέρι! Δύο είναι πολύ καλύτερα από ένα!
  2. Το οπλοστάσιο της αποθήκης (το πλέον θανατηφόρο)
    Τσεκούρι, δρεπάνι, πριόνι, βατοκόπα, σκερπάρνι, λοστός, αξίνα κλπ. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ακόμα και ένα μεγάλο κατσαβίδι εναι πολύ αποτελεσματικό όπλο με εξαιρετική λαβή! Επιπλέον, σπρεϋ κατσαριδοκτόνο, βενζίνη καθαρισμού και νέφτι, ή έστω, οινόπνευμα, πετάγονται σε μεγάλη απόσταση και τυφλώνουν (ίσως και μόνιμα) τον επίδοξο εισβολέα. Αν μάλιστα μία ριπή βενζίνης συνοδευτεί και με φωτιά από ένα αναπτήρα που ανάβει την βενζίνη καθώς αυτή πετάγεται.... τότε έχουμε ένα “οικιακό” φλογοβόλο, πολύ επικίνδυνο! (προσοχή με τη φωτιά!!! Κουρτίνες και χαλιά ανάβουν άμεσα!)
  3. Ο πυροσβεστήρας! Ζημιάρικος και αιφνιδιαστικός, “κτυπάει” σε μεγαλύτερη απόσταση από τα άλλα όπλα, τυφλώνει και παγώνει, πνίγει και προκαλεί πανικό (όμως δεν ακινητοποιεί, δεν σταματάει τον αντίπαλο! Άρα πρέπει να χρησιμοποιείται πίσω από προστασία όπως η μισάνοιχτη πόρτα που κρατιέται με αλυσίδες).
  4. Η καρέκλα! Ναί, μιά καρέκλα με τα πόδια στραμμένα προς τον αντίπαλο είναι επιθετικό και αμυντικό όπλο ταυτόχρονα. Όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο μεταξύ σας και ενός εισβολέα, μιά καρέκλα μπορεί να κάνει τη διαφορά!
  5. Η φωνή (το ουρλιαχτό αν προτιμάτε). Φωνάξτε, ουρλιάξτε, βρίστε, απειλήστε! Όταν βρεθείτε σε πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση ΦΩΝΑΞΤΕ! Θα σας δώσει απίστευτη δύναμη και κουράγιο και θα τρομάξει τον αντίπαλό σας! Θα φέρει γρηγορότερα τους γείτονες και την αστυνομία!
Θυμηθείτε ακόμα κάτι, όλα αυτά όταν γίνονται σε καθεστώς πανικού φαίνονται ακατόρθωτα. Γι'αυτό, σε κάθε ευκαιρία ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ! Κρατήστε ένα ή δύο μαζαίρια σφιχτά όταν είστε μόνοι και προσποιηθείτε άμυνα και επίθεση! Χρησιμοποιείστε τα τσεκούρια, τα πριόνια, τα σκεπάρνια. Ψάξτε στο ιντερνέτ και βρείτε κινήσεις και ιδέες, ασχοληθείτε! Μπορεί να είναι κοντά η ώρα που θα χρειαστεί αυτή η γνώση.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στρατηγικές οικιακής άμυνας (Συνέχεια)


5. Ο φρουρός του σπιτιού
Όπως έχω αναφέρει παλαιότερα, πόρτες, μάντρες, κάμερες, σκύλοι, συναγερμοί, κλειδαριές, λουκέτα…. Όλα παίζουν το ρόλο τους. Όμως, όπως συμβαίνει και σε τράπεζες, παρόλα τα μέτρα, κάποιοι θα επιχειρήσουν να εισβάλλουν. Θα πηδήξουν τη μάντρα, θα σπάσουν την πόρτα, θα παραβιάσουν κλειδαριές, λουκέτα, κάγκελα… Και τελικά θα πετύχουν το στόχο τους. Αν είστε εκτός σπιτιού και στο σπίτι δεν είναι κανένας, (σας το εύχομαι) τότε πέραν της υλικής και ψυχικής ζημίας, δεν τρέχει τίποτα, πραγματικά. Θα σας δημιουργηθεί ένα έντονο συναίσθημα ανασφάλειας βέβαια, πράγμα καλό, αφού «ο φόβος φυλάει τα έρμα», και θα πάρετε περισσότερα μέτρα ασφαλείας στο μέλλον, βλέποντας τις «κερκόπορτες» του σπιτιού σας και διορθώνοντάς τις.
Τι γίνεται όμως όταν δεν είναι άδειο το σπίτι. Μπορείτε να σκεφτείτε μια πιθανή συνάντηση με κάποιον ή κάποιους εισβολείς; Η κατάσταση δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε όλοι μας προετοιμασμένοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο: Οπλισμένοι εισβολείς εναντίον άοπλης οικογένειας, νυκτερινή εισβολή.

Στόχος πρώτος: Να μην μπορέσουν να εισβάλλουν! Αν αντιληφθείτε ύποπτες κινήσεις εκτός του σπιτιού σας:
  1. Ξυπνήστε ή ειδοποιήστε όλους τους ενήλικες και παιδιά που μπορούν να βοηθήσουν – χρειάζεστε όση βοήθεια μπορείτε να βρείτε! Τα μικρά παιδιά πρέπει να κρυφτούν (κάτω από τα κρεβάτια είναι ένα ασφαλές μέρος από πολλές απόψεις)
  2. Ειδοποιήστε την αστυνομία ΑΜΕΣΑ (απαραίτητη κίνηση και για μελλοντικές δικαστικές περιπέτειες του τύπου «ο καημένος ο οικονομικός πρόσφυγας νόμιζε ότι το σπίτι ήταν άδειο και μπήκε να ζεσταθεί, όταν αυτοί οι κακούργοι τον χτύπησαν άνανδρα με το φονικό μπαστούνι του γκολφ»)
  3. Ειδοποιήστε έναν γείτονα (καλό είναι να γνωρίζει κάποιος κοντά σας ότι κάτι συμβαίνει) και πείτε του να ανάψει τα εξωτερικά του φώτα και να κτυπήσει το συναγερμό του!
  4. Ανάψτε τα εξωτερικά φώτα και κλείστε τα εσωτερικά
  5. Χτυπήστε το συναγερμό του σπιτιού ή κάποιο συναγερμό που έχετε (υπάρχουν και μικρές σειρήνες τσέπης που καλό είναι να προμηθευτείτε και να έχετε δίπλα σας)
  6. ΟΠΛΙΣΤΕΙΤΕ (βλέπε ανάρτηση «τα «νόμιμα» όπλα στο σπίτι») και, αφού μπλοκάρετε πόρτες και παράθυρα με ό,τι βρείτε μπροστά σας (καρέκλες, τραπέζια, καναπέδες κλπ), ΤΑΜΠΟΥΡΩΘΕΙΤΕ πίσω από γωνίες, έπιπλα και τοίχους, κοντά σε σημεία πιθανής εισβολής.

Το πιθανότερο είναι ότι οι επίδοξοι εισβολείς θα έχουν ήδη εξαφανιστεί και η πιθανότητα να επαναλάβουν το εγχείρημα είναι πολύ μικρή. Το σπίτι σας θα καταχωρηθεί ως «δύσκολο» και θα προτιμήσουν κάτι άλλο, ευκολότερο. Μη ξεχνάτε ότι όσο περνάει ο χρόνος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να  καταφθάσουν οι ενισχύσεις σας και αυτό οι ληστές το ξέρουν.

  1. Αν αυτά δεν αποθαρρύνουν τους εισβολείς τότε ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ και ΜΕ Ο,ΤΙ ΕΧΕΤΕ αμέσως μόλις δείτε το πρώτο σημάδι εισβολής! ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ και έχετε κάθε δικαίωμα να υπερασπιστείτε το σπίτι σας και την οικογένειά σας.

Στόχος δεύτερος: Αν έχουν ήδη εισβάλλει και τους αντιληφθήκατε προτού έρθουν σε επαφή με μέλη της οικογένειάς σας, υπερασπιστείτε την οικογένεια!
  1. Οπλιστείτε!
  2. Μπείτε χωρίς να γίνετε αντιληπτοί μεταξύ ληστών και παιδιών,
  3. καλέστε αν προλαβαίνετε, την αστυνομία,
  4. ταμπουρωθείτε, κλείστε και μπλοκάρετε κάποια εσωτερική πόρτα,
  5. χτυπήστε τον συναγερμό (σε αυτό το σημείο ο συναγερμός είναι μείζονος σημασίας να βρίσκεται στα χέρια σας!)
  6. και, αν χρειαστεί, χτυπήστε αλύπητα!