Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Στρατηγικές οικιακής άμυνας


Στρατηγικές οικιακής άμυνας

Η πρόθεση διαφόρων Ελλήνων πολιτών σαν εμένα να νομιμοποιηθεί η οπλοκατοχή, θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα (αν γίνει ποτέ). Τι γίνεται λοιπόν με την καθημερινότητα που όσο πάει φαίνεται να επιδεινώνεται;

Αποφάσισα να γράψω ένα μικρό δοκίμιο μεταφέροντας τις ταπεινές μου ιδέες σχετικά με το πλέον κρίσιμο κατά τη γνώμη μου ζήτημα, αυτό της οικιακής άμυνας. Θεωρώ ότι είναι το πιο κρίσιμο διότι η εισβολή διαρρηκτών ή ληστών μέσα σε ένα σπίτι είναι μία κατάσταση που όλους μας τρομάζει και που αποτελεί έναν από τους χειρότερους εφιάλτες του οικογενειάρχη. Ειδικά η ληστεία (ένοπλη δια της βίας αφαίρεση περιουσιακών στοιχείων) που γίνεται με την οικογένεια μέσα στο σπίτι, εύκολα μετατρέπεται σε ληστεία μετά τραυματισμού, ασέλγειας, σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμού και, γιατί όχι, φόνου. Εύχομαι ποτέ μα ποτέ να μην τύχει σε κανένα, όμως όλοι ξέρουμε ότι έχει τύχει και, όπως παει η κατάσταση στη χώρα μας, θα τυχαίνει όλο και πιο συχνά! Τι κάνουμε λοιπόν, αρχικά, για να αποφύγουμε την στοχοποίηση από ληστές και άλλους κακοποιούς;
1. Το «ουδέτερο» σπίτι
Πρέπει να φροντίσεις να μην προκαλείς τους εγκληματίες.
Η υπερβολική πολυτέλεια τραβάει τα βλέμματα από μακριά. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα ζείτε με πολυτέλεια μέσα στο σπίτι σας. Απλώς η πολυτέλεια δεν πρέπει να φαίνεται στους απέξω.
Κουρτίνες, παντζούρια, τέντες, κλείνουν τη θέα της τεράστιας τηλεόρασης, του σύνθετου με τα ασημικά και του πολυτελούς σαλονιού.
Ο ντελιβεράς γίνεται δεκτός από πόρτα κουζίνας και όχι σαλονιού, και οι ενδιάμεσες πόρτες είναι κλειστές.
Δεν διαφημίζουμε σε κανένα το οποιοδήποτε περιουσιακό μας στοιχείο, όσο φίλος και αν είναι. Κάπου θα το πει και σε κάποια ακατάλληλα αυτιά θα καταλήξει.
Δεν κινούμαστε προκλητικά στο τοπικό σούπερ μάρκετ, είτε ενδυματολογικά είτε καταναλωτικά! Καλύτερα περισσότερες φορές με λιγότερα ψώνια, παρά λίγες φορές με δύο και τρία καρότσια από τον «ΑΒ» κάθε φορά! Ο ληστής καιροφυλακτεί, σε ακολουθεί και εντοπίζει το σπίτι σου!
Κράτα τη «Μερσεντές» στο πάρκινγκ και πήγαινε για ψώνια με το «ούνο»! Μπορεί στη πραγματικότητα να είσαι νεόπτωχος αστός της κρίσης και να μην έχεις πολλά λεφτά, αλλά αυτό δεν το ξέρει (ακόμα) ο ληστής!
Μη βγάζεις πενηντάρικα, κατοστάρικα, διακοσάρικα! Δύο εικοσάευρα είναι αρκετά για τα ψώνια της ημέρας! Το κατοστάρικο που βγαίνει από το πορτοφόλι είναι κόκκινο πανί για το παλικάρι στο διπλανό ταμείο που μόλις ψώνισε τις μπύρες του. Αφού τις πιούνε με την παρέα του θα περάσει από το σπίτι σου για μια καληνύχτα!
Σκέψου μόνος/η σου κάποιες συμπεριφορές που μπορεί να προκαλούν και φρόντισε να τις αλλάξεις.
2. Το «απόρθητο» σπίτι.
Μεγάλη κουβέντα! Κανένα σπίτι δεν είναι απόρθητο, ειδικά στην εποχή μας! Μπορεί όμως να είναι υπερβολικά δύσκολο να μπει κάποιος μέσα αν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις.
Οι πόρτες ασφαλείας: ακριβές, αλλά αξίζουν τα λεφτά τους. Η παρουσία τους αποθαρρύνει τους κλέφτες, αλλά ταυτόχρονα τους τραβάει: Μια πόρτα ασφαλείας σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης της είχε χρήματα να την αποκτήσει και άρα ότι κάτι πολύτιμο φυλάει πίσω της! Θα αποφύγει την πόρτα και θα μπει από κάποιο άλλο σημείο.

Οι κλειδαριές ποτέ δεν είναι αρκετά ασφαλείας. Δύο όμως κλειδαριές είναι καλύτερα από μία. Μία απλή και μία ασφαλείας. Θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος για τους ληστές να τις παραβιάσουν, και ο χρόνος είναι πολύτιμος και για αυτούς και για σένα.
Όταν βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι με την οικογένεια, είναι καλό να είσαι κλειδωμένος με τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές. Αυτό δυσκολεύει περισσότερο την παραβίαση της πόρτας.
Ο σύρτης είναι ένα έξτρα μέτρο ασφαλείας. Ένας χοντρός σύρτης δεν παραβιάζεται με συμβατικά μέσα. Μόνο το σπάσιμο της πόρτας μπορεί να τον εξουδετερώσει.
Η μπάρα είναι και αυτή ένα έξτρα μέτρο ασφαλείας. Ουσιαστικά δεν παραβιάζεται. Πάλι, μόνο το σπάσιμο της πόρτας την εξουδετερώνει, όχι γιατί θα την παραβιάσει και αυτή, απλά διότι, σπάζοντας την πόρτα την παρακάμπτει και περνάει από πάνω ή από κάτω.

Ο πύρος. Ο πύρος είναι φτηνό και πολύ διακριτικό μέσο ασφάλειας, για πόρτες και παράθυρα! Δεν φαίνεται παρά μόνο εκ του αποτελέσματος: Ο επίδοξος διαρρήκτης συνειδητοποιεί ότι, παρόλο που παραβίασε τις κλειδαριές, κάτι τον εμποδίζει να ανοίξει.
Η σφήνα, γρήγορη στην τοποθέτηση και γρήγορη στην αφαίρεση, δεν χρησιμεύει μόνο για να αποτρέπει τα χτυπήματα του ανέμου αλλά και τα χτυπήματα των ληστών. Μια μεγάλη λαστιχένια (για να κολλάει δυνατά στο πάτωμα) σφήνα, μπλοκάρει αποτελεσματικά την πόρτα. Υπάρχουν μάλιστα στο εμπόριο σφήνες με ενσωματωμένους συναγερμούς: και μπλοκάρουν και φωνάζουν!

Η αλυσιδούλα: Μία δεν αρκεί! Χρειάζονται δύο τουλάχιστον, μία ψηλά και μία χαμηλά, εκτός και αν είναι ειδική παραγγελία, πολύ χοντρή με πολύ χοντρές βάσεις στην πόρτα και στον τοίχο. Έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει να δεις ποιος είναι έξω από την πόρτα σου. Έχει το μοειονέκτημα ότι παραβιάζεται εύκολα με ένα κόφτη. Επίσης, ξεκολλάει σχετικά εύκολα με μερικά απανωτά κτυπήματα.
Ανάλογα φυλασσόμενα πρέπει να είναι και όλα τα παράθυρα που βρίσκονται σε εύκολη πρόσβαση. Τα παντζούρια πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και αρκετά βαριά. Τα ενδιάμεσα (μεταξύ τζαμιών και παντζουριών) κάγκελα είναι ίσως το πιο αποτρεπτικό μέσο κατά των παραβιάσεων.
3. Το φυλασσόμενο σπίτι.
Σκυλιά, συναγερμοί, εξωτερικοί φωτισμοί, μάντρες ψηλές και κάγκελα. Όλα αυτά δρουν ανασταλτικά για κάθε επίδοξο εγκληματία. Όμως, δεν τον αποτρέπουν πάντα. Εξαρτάται πόσο αποφασισμένος είναι.
4. Το φωτισμένο σπίτι (συνεχίζεται...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου