Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Στρατηγικές οικιακής άμυνας (συνέχεια)

4. Το φωτισμένο σπίτι

Ο φωτισμός αποτελεί μείζονος σημασίας θέμα για την ασφάλεια ενός σπιτιού. Δεδομένου ότι η νύχτα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στον πάσης φύσεως εγκληματία, ο σωστός φωτισμός, όχι μόνο δυσκολεύει αλλά μπορεί και να αποτρέψει παράνομες κινήσεις. Ακολουθούν συνοπτικά μερικές βασικές αρχές:
Α. Το σπίτι πρέπει να φαίνεται φωτιζόμενο είτε είστε μέσα, είτε όχι. Όταν είστε μέσα να θυμάστε ότι οι κουρτίνες πρέπει να κλείνουν όταν σκοτεινιάζει και ανάβουν τα φώτα, διότι έτσι δεν προδίδετε τη θέση σας και την κατάστασή σας μέσα στο σπίτι. Και λέω οι κουρτίνες, διότι μόνο οι κουρτίνες κρύβουν αποτελεσματικά την εικόνα ενώ ταυτόχρονα δείχνουν το σπίτι φωτισμένο.
 Ωραία κρεβατοκάμαρα, αλλά καλό είναι να μην τη βλέπουν έτσι οι περαστικοί.
Φυλαχτείτε!
Οι κουρτίνες κόβουν τη θέα του επίδοξου εισβολέα και κρύβουν τις κινήσεις μας,
ενώ παράλληλα δείχνουν ότι το σπίτι είναι φωτισμένο!
Τα σκούρα δεν προστατεύουν πάντα την προσωπική μας ζωή από αδιάκριτα μάτια αποτελεσματικά.
Πρέπει να είναι τελείως κλειστά, αλλοιώς δεν κρύβουν τίποτα.

Β. Όταν λείπετε πρέπει να υπάρχουν πάντα ενεργοποιημένοι χρονοδιακόπτες σε συγκεκριμένα δωμάτια που να ανοιγοκλείνουν σε άτακτες θέσεις και ώρες (και ένα ραδιόφωνο που ανοιγοκλείνει δεν είναι άσχημη ιδέα). Αυτό προκαλεί σύγχυση στους επίδοξους εισβολείς.
Γ. Όταν φεύγετε μην αφήνετε εξωτερικά φώτα αναμμένα, αποτελούν πρόσκληση για διάρρηξη σε άδειο σπίτι.
Δ. Αν έχετε τη δυνατότητα, βάλτε έξω, μπροστά από τις κύριες εισόδους, φώτα ανάγκης που ανάβουν αν κοπεί το ρεύμα. Αν είναι απλή διακοπή από τη ΔΕΗ δεν συμβαίνει τίποτα, αν όμως είναι σαμποτάζ για επικείμενη εισβολή, τα εξωτερικά φώτα σας παρέχουν ασφάλεια καθώς φωτίζουν τα πιθανά σημεία εισβολής. Μία καλή επένδυση είναι και τα φώτα -ραντάρ τα οποία ανάβουν αυτόματα με αισθητήρες κίνησης. Το κόστος τους είναιο αστείο αλλά η προσφορά τους ανεκτίμητη. Αιφνιδιάζουν τον επίδοξο εισβολέα και ειδοποιούν τους κατοίκους του σπιτιού.
Ε.
Αν υποψιαστείτε κίνηση ενώ βρίσκεστε μέσα στο σπίτι, κλείστε τα μέσα φώτα και ανοίξτε τα έξω! Εσείς θα βλέπετε τα πάντα καθαρά ενώ από έξω δεν θα μπορούν να δουν τίποτα προς τα μέσα. Επιπλέον, εσείς ξέρετε να κινηθείτε μέσα στο σπίτι σας, ενώ ο πιθανός εισβολέας όχι.
 Έξω φως, μέσα σκοτάδι, σας παρέχεται απόλυτο πλεονέκτημα κινήσεων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου