Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στρατηγικές οικιακής άμυνας (Συνέχεια)


5. Ο φρουρός του σπιτιού
Όπως έχω αναφέρει παλαιότερα, πόρτες, μάντρες, κάμερες, σκύλοι, συναγερμοί, κλειδαριές, λουκέτα…. Όλα παίζουν το ρόλο τους. Όμως, όπως συμβαίνει και σε τράπεζες, παρόλα τα μέτρα, κάποιοι θα επιχειρήσουν να εισβάλλουν. Θα πηδήξουν τη μάντρα, θα σπάσουν την πόρτα, θα παραβιάσουν κλειδαριές, λουκέτα, κάγκελα… Και τελικά θα πετύχουν το στόχο τους. Αν είστε εκτός σπιτιού και στο σπίτι δεν είναι κανένας, (σας το εύχομαι) τότε πέραν της υλικής και ψυχικής ζημίας, δεν τρέχει τίποτα, πραγματικά. Θα σας δημιουργηθεί ένα έντονο συναίσθημα ανασφάλειας βέβαια, πράγμα καλό, αφού «ο φόβος φυλάει τα έρμα», και θα πάρετε περισσότερα μέτρα ασφαλείας στο μέλλον, βλέποντας τις «κερκόπορτες» του σπιτιού σας και διορθώνοντάς τις.
Τι γίνεται όμως όταν δεν είναι άδειο το σπίτι. Μπορείτε να σκεφτείτε μια πιθανή συνάντηση με κάποιον ή κάποιους εισβολείς; Η κατάσταση δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε όλοι μας προετοιμασμένοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο: Οπλισμένοι εισβολείς εναντίον άοπλης οικογένειας, νυκτερινή εισβολή.

Στόχος πρώτος: Να μην μπορέσουν να εισβάλλουν! Αν αντιληφθείτε ύποπτες κινήσεις εκτός του σπιτιού σας:
  1. Ξυπνήστε ή ειδοποιήστε όλους τους ενήλικες και παιδιά που μπορούν να βοηθήσουν – χρειάζεστε όση βοήθεια μπορείτε να βρείτε! Τα μικρά παιδιά πρέπει να κρυφτούν (κάτω από τα κρεβάτια είναι ένα ασφαλές μέρος από πολλές απόψεις)
  2. Ειδοποιήστε την αστυνομία ΑΜΕΣΑ (απαραίτητη κίνηση και για μελλοντικές δικαστικές περιπέτειες του τύπου «ο καημένος ο οικονομικός πρόσφυγας νόμιζε ότι το σπίτι ήταν άδειο και μπήκε να ζεσταθεί, όταν αυτοί οι κακούργοι τον χτύπησαν άνανδρα με το φονικό μπαστούνι του γκολφ»)
  3. Ειδοποιήστε έναν γείτονα (καλό είναι να γνωρίζει κάποιος κοντά σας ότι κάτι συμβαίνει) και πείτε του να ανάψει τα εξωτερικά του φώτα και να κτυπήσει το συναγερμό του!
  4. Ανάψτε τα εξωτερικά φώτα και κλείστε τα εσωτερικά
  5. Χτυπήστε το συναγερμό του σπιτιού ή κάποιο συναγερμό που έχετε (υπάρχουν και μικρές σειρήνες τσέπης που καλό είναι να προμηθευτείτε και να έχετε δίπλα σας)
  6. ΟΠΛΙΣΤΕΙΤΕ (βλέπε ανάρτηση «τα «νόμιμα» όπλα στο σπίτι») και, αφού μπλοκάρετε πόρτες και παράθυρα με ό,τι βρείτε μπροστά σας (καρέκλες, τραπέζια, καναπέδες κλπ), ΤΑΜΠΟΥΡΩΘΕΙΤΕ πίσω από γωνίες, έπιπλα και τοίχους, κοντά σε σημεία πιθανής εισβολής.

Το πιθανότερο είναι ότι οι επίδοξοι εισβολείς θα έχουν ήδη εξαφανιστεί και η πιθανότητα να επαναλάβουν το εγχείρημα είναι πολύ μικρή. Το σπίτι σας θα καταχωρηθεί ως «δύσκολο» και θα προτιμήσουν κάτι άλλο, ευκολότερο. Μη ξεχνάτε ότι όσο περνάει ο χρόνος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να  καταφθάσουν οι ενισχύσεις σας και αυτό οι ληστές το ξέρουν.

  1. Αν αυτά δεν αποθαρρύνουν τους εισβολείς τότε ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ και ΜΕ Ο,ΤΙ ΕΧΕΤΕ αμέσως μόλις δείτε το πρώτο σημάδι εισβολής! ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ και έχετε κάθε δικαίωμα να υπερασπιστείτε το σπίτι σας και την οικογένειά σας.

Στόχος δεύτερος: Αν έχουν ήδη εισβάλλει και τους αντιληφθήκατε προτού έρθουν σε επαφή με μέλη της οικογένειάς σας, υπερασπιστείτε την οικογένεια!
  1. Οπλιστείτε!
  2. Μπείτε χωρίς να γίνετε αντιληπτοί μεταξύ ληστών και παιδιών,
  3. καλέστε αν προλαβαίνετε, την αστυνομία,
  4. ταμπουρωθείτε, κλείστε και μπλοκάρετε κάποια εσωτερική πόρτα,
  5. χτυπήστε τον συναγερμό (σε αυτό το σημείο ο συναγερμός είναι μείζονος σημασίας να βρίσκεται στα χέρια σας!)
  6. και, αν χρειαστεί, χτυπήστε αλύπητα!

1 σχόλιο:

  1. Οι συναγερμοι σπιτιων και οποιαδήποτε μέτρα ασφάλειας πέρνουμε για να πρστατευτούμε πολλές φορές δεν φτάνουν. Για τις προτάσεις και τα σχόλιά σου συμφωνώ και επαυξάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή