Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η βαλλίστρα (crossbow) κάνει για οικιακή άμυνα; Το ψαροντούφεκο;

Να δύο όπλα που δεν αναφέρονται συχνά σαν όπλα οικιακής άμυνας. Η βαλλίστρα και το ψαροτούφεκο. Στην ουσία είναι της ίδιας ακριβώς κατηγορίας όπλα, είναι αυτόματα τόξα, η βαλλίστρα με μεταλλικό έλασμα, το ψαροτούφεκο με λάστιχα ή και συμπιεσμένο αέρα (αεροβόλο ψαροτούφεκο). Ας δούμε αναλυτικά ένα ένα τα φοβερά αυτά όπλα.
Α ΒΑΛΛΙΣΤΡΑ:
Μικρή βαλλίστρα των 50 ευρώ, μικρή αλλά επικίνδυνη!

"Επιχειρισιακή" βαλλίστρα. Και μόνο η παρουσία της διόπτρας την κάνει "παράνομη".

Απλά βέλη βαλλίστρας, φτηνά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές

Βέλη για κυνήγι αγριογούρουνου...

Έχει μεγάλη δύναμη και διατρητική ικανότητα. Μπορεί να διαπεράσει "εύκαμπτα" αλεξίσφαιρα γιλέκα. Είναι αθόρυβη. Σχετικά μικρό οφέλιμο βεληνεκές αλλά καλή σκοπευτική δυνατότητα. Μπορεί να φέρει "εκρηκτικές" κεφαλές και να εκτοξεύσει εκρηκτικά σε μεγάλη απόσταση. Έχει ελάχιστο κόστος συντήρησης. Τα βέλη μπορούν και να κατασκευαστούν από τον χρήστη ανάλογα με τις απαιτήσεις. Επίσης τα βέλη μπορούν άνετα να ξαναχρησιμοποιηθούν αν δεν έχουν υποστεί σοβαρή παραμόρφωση. Υπάρχει τεράστια ποικιλία από βαλλίστρες, από παιχνίδια με βέλη -βεντούζες μέχρι πολεμικές. (Υπάρχουν βαλλίστρες με βέλη για αγριογούρουνα και αρκούδες, αυτό νομίζω τα λέει όλα). Την βαλλίστρα μπορεί να την αγοράσει ο οποιοσδήποτε, δεν απαγορεύεται. Θεωρείται όμως όπλο, απαγορεύεται να κυκλοφορείς με βαλλίστρα. Επιπλέον είναι μίας βολής, απαιτεί δύναμη για επαναφόρτιση, έχει κάποιο όγκο και ... θα δούμε παρακάτω πως μπορεί να φανεί χρήσιμη.
Β. ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟ:
Απλό ψαροτούφεκο με λάστιχα.

Διπλή δελφινιέρα, όταν καρφωθεί και το θύραμα προσπαθήσει να τη βγάλει τα δύο πτερύγια ανοίγουν.

Ακόμα πιο δυνατό από την βαλλίστρα (χωρίς το σκοινί του για να μην περιορίσουμε καθόλου το βεληνεκές), αλλά με πολύ φτωχή σκόπευση, το ψαροτούφεκο εκτοξεύει στην κυριολεξία ένα μικρό ακόντιο. Με την "δελφινιέρα" στη μύτη η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει είναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ! Όχι μόνο λόγω βάρους και ταχύτητας αλλά και γιατί το καμάκι (βέργα το λένε οι ψαροντουφεκάδες) με την δελφινιέρα δεν βγαίνει από εκεί που έχει καρφωθεί χωρίς να σκίσει ακόμα περισσότερο τους ιστούς. Το ψαροντούφεκο μπορεί επίσης να το αγοράσει ο οποιοσδήποτε, δεν απαγορεύεται. Ίσα ίσα που το ψάρεμα αυτού του είδους είναι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας. Θεωρείται όμως όπλο, απαγορεύεται να κυκλοφορείς με αυτό. Σε αντίθεση με τη βαλλίστρα όμως, μιά απλή άδεια αλιείας (ερασιτεχνική για ψαροτούφεκο) σε κατοχυρώνει να το έχεις μέσα στο αυτοκίνητό σου με την δικαιολογία ότι πας για, ή γυρίζεις από ψάρεμα. Είναι βέβαια και αυτό μίας βολής, απαιτεί μεγάλη δύναμη για επαναφόρτιση, έχει ακόμα μεγαλύτερο όγκο και κυρίως μήκος, και δυστυχώς οι βέργες του είναι σχετικά ακριβές. Φυσικά και χρησιμοποιούνται πολλές φορές εφόσον δεν παραμορφωθούν σημαντικά. Και το ψαροντούφεκο έχει σχετικά φτηνή και απλή συντήρηση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μάλλον ακατάλληλα όπλα για οικιακή άμυνα, τουλάχιστο σε σύγκριση με άλλα, κυρίως λόγω της μίας βολής και της δυσκολίας γρήγορης επαναφόρτισης. Προσφέρουν όμως κάποια πλεονεκτήματα. Είναι σχετικά φτηνά, αποκτώνται εύκολα χωρίς άδειες και τέτοια, Είναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ στη θέα, είναι αποτελεσματικά σε μικρές αποστάσεις, είναι αθόρυβα, είναι νόμιμο να υπάρχουν μέσα σε ένα σπίτι και ειδικά το ψαροντούφεκο μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα μέσα σε ένα αυτοκίνητο.
Με δυό λόγια, από το να είναι κανείς εντελώς άοπλος, καλύτερα να έχει ένα όπλο
Το σημαντικότερο όμως είναι ...
ναι;...
ακριβώς, θέλουν και αυτά ΕΞΑΣΚΗΣΗ!!!

3 σχόλια:

  1. Φίλε αν ρίξεις με ψαροτούφεκο εκτός νερού, θα τραυματιστείς εσύ πρώτα απ' όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται χωρίς το σχοινί (μουλινε)
      Το αναφέρει αν δεις

      Διαγραφή
  2. Δεν ήξερα ότι η βαλιστρα οπλίζει τόσο δύσκολα όσο το ψαροντούφεκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή