Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

"Ασφαλής" οδήγηση

Ασφάλεια στο αυτοκίνητο

Β. Εν κινήση...
1. Όταν βρισκόμαστε εν κινήση, το αυτοκίνητο πρέπει να έχει όλες τις πόρτες ασφαλισμένες. Αυτό έχει μεγάλη σημασία όταν κινούμαστε σε άγνωστες περιοχές και μποτιλιαρίσματα, καθώς και όταν σταματάμε σε φανάρια.
2. Όταν κινούμαστε σε πόλη με χαμηλές ταχύτητες, έχουμε στη χειρότερη των περιπτώσεων, τα παράθυρα του αυτοκινήτου ελάχιστα ανοικτά (δεν πρέπει να χωράει να περάσει χέρι μέσα)
2. Ο,τιδήποτε πολύτιμο έχουμε μαζί μας, τσάντα, τσαντάκι, πορτοφόλι, κινητό, κλπ, είναι τοποθετημένα είτε σε κλειστό ντουλάπι, είτε κάτω από κάθισμα, είτε, τελοςπάντων σε σημείο που δεν δίνει στόχο!
3. Αν κάποιος άγνωστος, είτε πεζός, είτε σε μηχανή, είτε σε γειτονικό αυτοκίνητο, ενώ ήμαστε σταματημένοι, μας κάνει νόημα ότι θέλει κάτι να μας πει, κοιτάζουμε αμέσως πλαϊνούς και πίσω καθρέφτη για τυχόν ύποπτες κινήσεις και ΔΕΝ κατεβάζουμε παράθυρο περισσότερο από 2-3 εκατοστά (αρκούν για να ακούσεις τι θέλει να πει).
4. Αν διαπιστώσουμε οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση γύρω μας, όπως ότι κάποιος προσπαθεί να ανοίξει μια πόρτα ή το πορτ-μπαγκάζ, και δεν έχουμε δυνατότητα να φύγουμε, πατάμε αμέσως την ΚΟΡΝΑ και την κρατάμε πατημένη για όσο χρόνο χρειαστεί!
5. Αποφεύγουμε "κακόφημες" γειτονιές, κινούμαστε από μεγαλύτερους δρόμους και σιγουρότερους.
6. Δεν σταματάμε ποτέ σε θέα δυστυχημάτων, (εκτός αν είμαστε ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.). Καλούμε άμεσα την αστυνομία/πυροσβεστική/ΕΚΑΒ και αναφέρουμε τόπο και χρόνο αυτού που είδαμε. Ο λόγος είναι διπλός: α) Ενας "δήθεν" τραυματίας είναι εξαιρετικό δόλωμα για πολλών ειδών εγκληματικές πράξεις, από κλοπές αυτοκινήτων μέχρι απαγωγές, και β) σε περίπτωση αληθινού δυστυχήματος, μία επιπλέον στάση ενός οχήματος μπορεί να προκαλέσει νέο δυστύχημα ή και καραμπόλα!
7. Αν αποφασίσουμε να έχουμε μαζί μας κάποιο από τα "όπλα" του αυτοκινήτου (βλέπε παλαιότερη ανάρτηση), φροντίζουμε ώστε να βρίσκεται κρυμένο, αλλά εύκολα προσβάσιμο από το δεξί μας χέρι. Το δεξί χέρι καλύπτει και τα δύο μπροστινά παράθυρα και έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων από τη ζώνη ασφαλείας.
8. Αν, για οποιοδήποτε λόγω αναγκαστούμε να σταματήσουμε και να βγούμε, ΣΒΗΝΟΥΜΕ τη μηχανή και παίρνουμε μαζί μας τα ΚΛΕΙΔΙΑ του αυτοκινήτου!

Οδηγείτε με Ασφάλεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου